Kos

Insula Kos este supranumita si insula lui Hipocrate pentru ca aici s-a nascut parintele medicinei. Tot in aceasta regiune si-au lasat amprenta bizantinii, cavalerii Sfantului Ioan, otomanii, italienii, germanii si britanicii. Insula a fost un canal foarte important la mare, care a facut legatura intre Marea Neagra, Asia Mica, insulele din Marea Egee si nordul Africii.
• Localizare: Insula Kos face parte din grupul de insulele Dodecaneze (care in traducere insemna 12 insule), in Arhipelagul Sporade din Marea Egee. Este a treia ca marime dupa Rodos si Karpathos.
• Suprafata: Insula se intinde pe o suprafata de 290 km² si are 112 km de coasta.
• Relief: Insula Kos face parte dintr-un lant de munti de care s-a separat dupa cutremure si subzistenta care a avut loc aici din cele mai vechi timpuri. Acesti munti includ Kalymnos si Kappari, care sunt separati de o prapastie subacvatica de 70 m de insulele din jur. Plajele sunt lungi si inguste, iar nisipul are un colorit diferit: alb, auriu si negru.
• Clima este mediteraneana, cu ierni blande si veri caldutoase. In timpul verii precipitatiile sunt aproape inexistente, ziua sunt temperaturi de peste 30º C, iar noaptea scad remarcabil.
• Pricipalele orase sunt Kos, Dikaio si Irakleides, iar principalele sate sunt Kardamena, Kefalos, Tingaki, Antimachia, Mastihari, Pyli si Zia.

Informatii utile: 
Fus orar: GMT + 2 ore (la fel ca si in Romana).
Moneda nationala: Drahma, Euro.
Prefix: 00 30 22420
Telefoane utile:
Ambasada Romaniei in Republica Elena: 00 30210 677.4035, 672.8875, 672.88.79.
Autoritatea Portuara: 00 30 22420 26594-5.
Aeroportul din Kos: 00 30 22420 51229, 51191.
Serviciul de Ambulanta: 00 30 22420 22330, 28050.

Mijloace de transport:
Extern: avion, hidroavion, feribot si vapor.
Intern: In Kos sunt deseori folosite bicicletele ca metoda de transport, dar se pot inchiria masini sau scutere. Transportul cu autobuzul este foarte bine organizat.
Atractii turistice:
Kos Town, Kos Marina, denumit si orasul bicicletelor, este capitala insulei si principalul port. Se afla pe coasta de nord-est a insulei si reprezinta un cumul de constructii moderne, presarate de ramasite istorice din diferite perioade. Centrul instoric este o zona pietonala. In zona portului se afla Castelul medieval al Cavalerilor ordinului Sf. Ion (Neratzia Castle). Pentru ca el reprezinta centrul turistic, aici se gasesc cele mai multe hoteluri si restaurante. Kos Marina este considerat unul dintre cele mai moderne porturi ale Greciei, gazduind numeroase yahturi.
Castelul Neratzia este localizat la intrarea portului Kos, intr-un loc unde in antichitate a fost o insula, care comunica cu interiorul tarii printr-un pod care poate fi vazut si astazi. Castelul este format din doua curti de aparare, separate de un sant cu apa peste care se gaseste un pod mobil. Langa castel se afla faimosul copac al lui Hipocrate, care are un perimetru de 12 m si este cosiderat ca fiind cel mai mare din Europa. Potrivit legendei locale, copacul a fost plantat chiar de catre Hipocrate, cu 2400 de ani in urma.
Asklepeion, cel mai semnificativ site arheologic de pe insula, este situat 4 km vest de Kos. A fost construit intr-o zona verde plina de chiparosi. In timpurile antice, Asklepieion a fost o institutie medicala (Scoala Medicala a lui Hipocrate) cu izvoare de apa termala, iar astazi pastreza ruinele vechiului complex.
Kefalos este un sat situat la 43 de km de orasul Kos, dar in antichitate a fost capitala insulei. Langa Kefalos se afla manastirea Agios Ioannis, unde in fiecare an, la sfarsitul lunii august, are loc o ceremonie religioasa.
Lido Waterpark, unul dintre cele mai mari parcuri acvatice din Grecia, se gaseste in central insulei Kos. A fost construit in 2005 si se intinde pe o suprafata de 74 de mii metri patrati.
Muzeul de arheologie (Archaeological Museum of Kos) are exponate care povestesc lunga istorie a insulei, acoperind diverse perioade, din epoca de bronz, din perioada elenistica sau cea romana. Una dintre piesele remarcabile o reprezinta statuia lui Hipocrate, datand din secolul al IV-lea i. Hr.
Alte regiuni: Pe insula sunt mai multe sate transformate in statiuni: Platani, Agios Fokas, Tingaki, Pyli, Asfendiou, Antimachia. 

Plaje:
Agios Theologos se afla la 7 km sud-vest de orasul Kefalos. Plaja a primit numele după Sfantul Ioannis Theologos.

La 5 km de Kefalos se gaseste golful Limnionas cu o plaja linistita si foarte putin aglomerata, dar si un refugiu pentru barci de pescuit si barci de agrement.
Plaja Paradise Beach, una dintre cele mai cunoscute plaje din Insula Kos, se situeaza la 7 km de Kefalos. Nisipul este alb si apele cristaline sunt extrem de curate. Plaja este foarte bine amenajata cu sezlonguri si umbrele, existand si locuri dedicate sporturilor nautice.
Plaja Lambi este situata langa orasul Kos, si se intinde pe o lungime de mai mult de 1 km. Plaja este foarte populara printre turisti, in special datorita apropierii de oras si accesul la facilitatile acestuia.
Plaja Psalidi se afla la 4 km de orasul Kos, fiind una dintre cele mai populare plaje de pe insula. De asemenea, Psalidi ofera plaje bine amenajate si intreţinute, dar şi locuri unde se pot practica sporturi nautice, in special surfing. Tot aici se afls si plaja Agios Fokas.
Plaja Marmari este situata la 15 km vest fata de orasul capitala. Plaja este foarte bine administrata, oferind multe posibilitati de a practica sporturi acvatice, o multime de taverne, cafenele si hoteluri.
Plaja Mastichari este situata in satul cu acelasi nume, la de 22 km de orasul Kos. Este o plaja exotica, cu nisip alb si apa turcoaz. Exista si un port micut, de unde se organizeaza excursii catre insula Kalymnos.
Plaja Tigaki se afla langa centrul comercial din Kos, la o distanta de 10 km. Este o plaja foarte cosmopolita si foarte bine organizata. Se intinde pe o distanta de 10 km lungime.
Plaja Thermes este la o distanta de 8 km vest de capitala. Este populara pentru izvoarele termale, ideale pentru curele in reumatism si artrita.
De stiut:
 Limbi vorbite: limba oficiala este greaca, iar cele mai importante limbi ale minoritatilor sunt: albaneza, macedoneana si turca. 
Religii: Confesiunea crestina - ortodoxa este principala, fiind urmata de comunitati de catolici si protestanti.
 Festivaluri si sarbatori: Zile Nationale: 25 martie si 28 octombrie. Majoritatea sarbatorilor importante ortodoxe sunt zile libere. Sfantul Ioannis Theologos, pe care localnicii il sarbatoresc pe 29 august.
 Gastronomie/produse locale: Bucataria locala este specializata in preparate din peste si fructe de mare (creveti) si deserturi pe baza de miere (Sarsoymades) si bineinteles preparate grecesti : tzatziki, tarama, musaka, souvlaki, giros, ce trebuie stropite din plin cu Ouzo, Tzipoura, Metaxa sau Retzina. Xinomyzithra (o supa locala cu branza), Galomyzithra (un fel de branza preparata din lapte de vaca), Krasotyri ( o branza unica, iute si care contine vin), Loukoumades si xerotigana sunt snacksuri dulci prajite.
 Shopping: Pe langa magazinele de pielarie si blanuri, bijuterii si produse artizanale din ceramica, produse cosmetice pe baza de ulei de masline, se gasesc si magazine de imbracaminte si incaltaminte ale caselor de renume. Programul magazinelor 10.00 - 13.00, 17.00 - 20.00 , cu exceptia zilelor de sambata si duminica. 
Standard electric: 220V (50Hz).

1. Kos Town, Kos Marina,
• Localizare: Kos Town (Kos Marina), denumit si orasul bicicletelor, este capitala insulei si principalul port, fiind localizat pe coasta de nord-est a insulei.
• Scurta descriere: Orasul Kos reprezinta un cumul de constructii moderne, presarate de ramasite istorice din diferite perioade. Centrul instoric este o zona pietonala. In zona portului se afla Castelul medieval al Cavalerilor ordinului Sf. Ion (Neratzia Castle). Pentru ca el reprezinta centrul turistic, aici se gasesc cele mai multe hoteluri si restaurante. Kos Marina este considerat unul dintre cele mai moderne porturi ale Greciei, gazduind numeroase yahturi.
• Clima este mediteraneana, cu ierni blande si veri caldutoase. In timpul verii precipitatiile sunt aproape inexistente, ziua sunt temperaturi de peste 30º C, iar noaptea scad remarcabil.

2. Statiunea Agios Fokas
Localizare: Statiunea Agios Fokas este situata la aproximativ 10 km de orasul Kos.
Scurta descriere: Agios Fokas este o locatie unde apa termala se amesteca cu apa de mare formand o piscina naturala. Plaja Agios Fokas este una cele mai pitoresti plaje din Kos, deoarece combina intr-un mod unic nisipul cu pietrele, siatuata la 6km sud de capitala.
Clima : mediteraneana, cu ierni blande si cu o temperatura medie de 30º C in timpul verii.
3. Psalidi – regiune din Kos
4. mastichari (sat)
• Localizare: Statiunea Mastichari este un fost sat pescaresc din insula Kos, situat la o distanta de 22 km de capitala.
• Scurta descriere: Portul din Mastichari este intotdeauna plin de pescari, care sunt principalii furnizori pentru tavernele locale. De aici se poate pleca in excursii catre insula Kalymnos. Plaja este exotica, cu nisip alb si apa turcoaz. Pe timpul verii, in Mastichari are loc Festivalul vinului.
• Clima : mediteraneana, cu ierni blande si cu o temperatura medie de 31 grade Celsius in timpul verii.

5. Tingaki
• Localizare: Tingaki este o statiune mica si linistita situata in partea vestica a insulei Kos.
• Scurta descriere: Sezonul estival dureaza din mai pana in octombrie. Plaja din Tigaki se afla langa centrul comercial din Kos, la o distanta de 10 km. Este o plaja linistita si foarte bine organizata, potrivita pentru familiile cu copii si pentru iubitorii de sporturi acvatice. In restaurante gasesti preparate pe baza de fructe de mare si feluri grecesti si internationale.
• Clima : mediteraneana, cu ierni blande si cu o temperatura medie de 30º C in timpul verii.

6. Lambi plaja din Kos
Scurta descriere: Plaja este situata langa orasul Kos, si se intinde pe o lungime de mai mult de 1 km. Plaja este foarte populara printre turisti, in special datorita apropierii de oras si accesul la facilitatile acestuia.
• Kardamena
• Localizare: Kardamena este una dintre cele mai populare statiuni de vara din Grecia, localizata pe coasta de sus a insulei Kos, cu iesire la Marea Egee.
• Scurta descriere: Pana la inceputul anilor ’80, a fost un mic sat pescaresc, dar in present are sute de hoteluri, restaurant, baruri si magazine pentru toate gusturile. Statiunea Kardamena are mai multe plaje, dar si cateva piscine populare printre turisti.
• Clima este mediteraneana, cu ierni blande si cu o temperatura medie de 30º C in timpul verii.

7. Marmari
• Localizare: Marmari este prima statiune de langa Orasul Kos.
• Scurta descriere: In Marmari se gasesc mai multe plaje, printre care cea mai renumita - Plaja Marmari - este situata la 15 km vest fata de orasul capitala. Plaja este foarte bine administrata, oferind multe posibilitati de a practica sporturi acvatice, o multime de taverne, cafenele si hoteluri.
• Clima este mediteraneana, cu ierni blande si cu o temperatura medie de 30º C in timpul verii.

Galerie poze: