Halkidiki

Halkidiki este o renumita peninsula greceasca, compusa din trei brate de pamant - Kassandra, Sithonia si Athos. Kassandra si Sithonia sunt cele mai dezvoltate, iar bratul Athos este renumit prin cele peste douazeci de manastiri imprastiate pe toata suprafata sa. Halkidiki este zona ideala de statiuni balneare si destinatii turistice, fiind inconjurata de paduri de brad si zone viticole.
• Localizare: Halkidiki este localizata in nordul Greciei, in apropierea orasului Salonic, cu iesire la Marea Egee.
• Suprafata este de 2886 km², iar linia de coasta se intinde pe mai bine de 500 de km.
• Relief: Peninsula Halkidiki cuprinde toate formele de relief, de la plaje lungi cu nisip, stanci cu pini, golfuri pitoresti (golful Thermaic, golful Strimonic, golful Kassandra si golful muntelui Athos) si masive stancoase - cel mai inalt varf este Holomontas (1165m). Formele de relief cres in altitudine de la vest la est. Pe bratul din vest - Kassandra - se gasesc campii fertile, pe cel din mijloc - bratul Sithonia - inaltimile medii sunt in jur de 800 m, iar masivul Athos depaseste 2000 m inaltime. In aceasta regiune nu sunt rauri, motiv pentru care marea din jurul peninsulei este una dintre cele mai curate din Grecia.
• Clima in Halkidiki este tipic meditereaneana. Sezonul estival incepe in a doua jumatate a lunii mai si se incheie la inceputul lui octombrie. Vara, temperaturile variaza intre 23 ºC si 34ºC, iar iarna, intre 6 ºC si 19 ºC.
• Pricipalele orase: Poligiros (Polygyros)- capitala peninsulei, Nea Moudania, Kallithea, Nikiti, Neos Marmaras.
Informatii utile: 
Fus orar: GMT + 2 ore (la fel ca si in Romana).
Moneda nationala: Drahma, Euro.

Mijloace de transport: Infrastructura de transport este foarta buna, autobuzele circula in curse regulate intre orasele principale, sate si capital fiecarui district. Se pot inchiria masini si motoscutere, iar companiile de taximetrie sunt numeroase.

Atractii turistice:
La 60 de km de satul Neos Marmaras se aflla Nea Moudania - cel mai important centru comercial si cea mai populata asezare urbana din Halkidiki. Este un oras-port, situat in Golful Thermaic. Pe timpul verii se organizeaza “Festivalul Sardelelor” şi “Festivalul Marii”,
Nea Potidea (pe teritoriul bratului Kassandrei) este renumita pentru canalul Potidea, care face legatura intre Golful Thermaic si Golful Toroneos
Afitos este localizat in partea nordica a peninsulei Kassandrei . Asezarea este renumita pentru un bogat tezaur natural, cu o istorie de 3000 de ani si pentru aspectul traditional exprimat de casele din piatra poroasa si strazile pavate cu piatra. Aisi se gasesec vestigiile vechii asezari Afitos, Templul lui Ammon Zeus (situate in central orasului antic), Templul lui Dionysos, biserica Sfantului Pantelimon din Afitos.
Polychrono este o regiune renumita atat prin plajele distinse cu „Steagul Albastru”, pentru calitatea mediului, cat si pentru lacul cu acelasi nume. Aici se gasesc cateva muzee: arheologice, etnografice si muzeul antropologic de la Petralona.

Kallithea, situat in apropiere de Polygiros, este un sat recunoscut pentru plajele intinse, apele limpezi si o viata de noapte spectaculoasa. Totodata, Kallithea este un site arheologic de mare interes - un sanctuary inchinat zeului Dionisos si Nimfelor, un altul dedicat lui Demeter si Apollo, un templu inchinat lui Zeus si o mica biserica bizantina.

Muntele Athos este situat pe bratul cu acelasi nume. Athos este o subdivizune administrativa a Greciei, un stat monahal cu autonomie proprie dobandita din timpul Imperiului Bizantin. Aici se gasesc in jur de 20 de manastiri. In 1054, Athos a devenit un centru spiritual orthodox. Zona este interzisa copiilor, femeilor si animalelor femele. Muntele Athos este locuit de aproximativ 1400 de calugari si pentru a fi vizitat este nevoie de un permis special, care poate fi obtinut cu sase luni inainte.

• Muzee: Muzeul de Antropologie si Grota Sfanta, Acropola din Antigoneia, Muzeul de Arta Populara, Castele Bizantine din Nea Fokeea si Sani, Zona Toronei antice, Asezaminte antice din Nikiti, Turnul din Prosfori , Castelul bizantin din Ouranoupolis
Plaje, zone de ski, parcuri, rezervatii naturale.

De stiut:
• Limbi vorbite: Limba oficfiala este greaca, dar in majoritatea zonelor turistice se vorbeste engleza, germana sau rusa.
• Religii:
• Festivaluri si sarbatori: Aici au loc numeroase carnavaluri la Polygyris, Agio Mamas, Aphytos, Nikiti, Polychrono, Stratoni.
Pe data de 15 iulie - sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului - au loc numeroase festivitati in satele Megali Panaghia, Nea Triglia, Afitos.
Festivalul de Film de la Salonic, care este unul dintre cele mai respectate festivaluri europene dupa cele trei mari: Cannes, Berlin si Venetia, are loc in luna noiembrie. 

Standard electric: 220V (50Hz).

1.HANIOTI
• Localizare: Hanioti este un sat mic si foarte pitoresc situat in peninsula Halkidiki, la 60 de minute de la capitala Greciei de Nord, Salonic.
• Scurta descriere: La sosire, fiecare vizitator va fi captivat de acest mic paradis pitoresc, care a fost proiectat pentru a garanta un sejur relaxant si memorabil. In Hanioti se gasesc numeroase hoteluri, restaurante si taverne traditionale, precum si baruri si cluburi moderne.
• Clima este este tipic meditereaneana. Sezonul estival incepe in a doua jumatate a lunii mai si se incheie la inceputul lui octombrie. Vara, temperaturile variaza intre 23 ºC si 34ºC, iar iarna, intre 6 ºC si 19 ºC.

2.GERAKINI
• Localizare: Statiunea Gerakini este situata in Golful Toroneos, intre cele doua brate, Kassandra si Sithonia, din peninsula Halkidiki, la 80 de km de la Salonic.
• Scurta descriere: Gerakini este compusa din trei zone diferite. Partea din mijloc si satul propriu-zis, unde se afla biserica si sectia de politie, partea de nord, unde toti locuitorii sunt muncitori, care lucreaza in minerit si extragerea de magnezit - piatra alba, iar partea de sud, care este bine cunoscuta ca zona de turism.
• Clima este este tipic meditereaneana. Sezonul estival incepe in a doua jumatate a lunii mai si se incheie la inceputul lui octombrie. Vara, temperaturile variaza intre 23 ºC si 34ºC, iar iarna, intre 6 ºC si 19 ºC.

3.FOURKA, village,
• Localizare: Statiunea Fourka este situata in Grecia continentala, peninsula Halkidiki – Kassandra -, la aproximativ 103 km de Salonic.
• Scurta descriere: Actractia principala in Fourka este biserica construita stil bizantin, asezata in mijlocul unei vegetatii dense. Cea mai apropiata plaja este Skala.
• Clima este este tipic meditereaneana. Vara, temperaturile variaza intre 23 ºC si 34ºC, iar iarna, intre 6 ºC si 19 ºC.

4.NEA POTIDEA, tot village
• Localizare: Nea Potidea - un fost sat, fondat de refugiati din Asia Mica, localizat in peninsula Halkidiki, Kassandra.
• Scurta descriere: Statiunea atrage o multime de turisti datorita plajelor sale curate si a siturilor sale arheologice. La sud de Nea Potidea se gaseste satul pescaresc Nea Phokea. Printre cele mai interesante locuri de vizitat se numara Turnul Cetatii Bizantine din Nea Phokea si vechiul monument funerar dedicat Sfantului Pavel.
• Clima este este tipic meditereaneana. Vara, temperaturile variaza intre 23 ºC si 34ºC, iar iarna, intre 6 ºC si 19 ºC.

5.KALITHEA, STATIUNE
• Localizare: Statiunea Kalithea este situata la aproximativ 90 km fata de Salonic, pe primul brat al peninsulei Halkidiki - Kassandra.
• Scurta descriere: Kalithea este o statiune cosmopolita, plina de viata, devenita populara prin hotelurile sale luxoase, prin viata de noapte bine reprezentata, prin nenumaratele sale restaurante, taverne, cafenele, baruri. Plaja este lata, special amenajata pentru sporturi nautice.
• Clima este este tipic meditereaneana. Vara, temperaturile variaza intre 23 ºC si 34ºC, iar iarna, intre 6 ºC si 19 ºC.

6. Ouranoupolis, VILLAGE
• Localizare: Statiunea Ouranoupolis este situata in nordul peninsulei Athos, Halkidiki, la 120 km de Salonic. Este ultima localitate inainte de granita cu Muntele Athos - Sfantul Munte.
• Scurta descriere: Ouranoupolis este un fost sat pescaresc, care are si un mic port. Principalele atractii turistice: Castelul bizantin din Ouranoupolis si Muntele Athos, care este o subdivizune administrativa a Greciei, un stat monahal cu autonomie proprie dobandita din timpul Imperiului Bizantin. Aici se gasesc in jur de 20 de manastiri. In 1054, Athos a devenit un centru spiritual orthodox. Zona este interzisa copiilor, femeilor si animalelor femele.
• Clima este este tipic meditereaneana. Vara, temperaturile variaza intre 23 ºC si 34ºC, iar iarna, intre 6 ºC si 19 ºC.

7. Kriopigi - asta mi o gaseste plaja de langa orasul Kallithea.

8. Metamarfossis
• Localiazare: Satiunea Metamarfossis este situata pe partea vestica a bratului Sithonia, din peninsula Halkidiki.
• Scurta descriere: Metamarfossis este este un fost sat pescaresc, care este pozitonat intr-o zona plina de verdeata, cu paduri de pini, culturi de maslini si plaje minunate.
• Clima este este tipic meditereaneana. Vara, temperaturile variaza intre 23 ºC si 34ºC, iar iarna, intre 6 ºC si 19 ºC.

9.SANI, STATIUNE
• Localizare: Statiunea Sani este situata in partea de nord-vest a peninsulei Kassandra, la 10 km departare de satul Nea Fokea.
• Scurta descriere: Sani este celebra pentru plaja sa de nisip, care a fost distinsa cu premiul “Blue Flag”si care are unele specii rare de flora si fauna.
• Clima este este tipic meditereaneana. Vara, temperaturile variaza intre 23 ºC si 34ºC, iar iarna, intre 6 ºC si 19 ºC.

Galerie poze: