Antalya

Antalya a constituit dintotdeauna o atractie tentanta, cu nisipurile sale fine si apele cristaline, o destinatie de vacanta ce sadeste în inima turistului un sentiment unic de încântare si deliciu.
Antalya este unul dintre marile orase ale Turciei situat la Marea Mediterana. Chiar daca cele mai frumoase sunt împrejurimile, Antalya ramâne totusi un încântator oras turistic demn de a fi vizitat. În Antalya Muntii Taurului coboara direct înspre apele limpezi ale marii ce formeaza o neregulata linie de coasta. Regiunea, scaldata de razele soarelui 300 de zile pe an, este un paradis al bailor de soare, al sporturilor acvatice si al înnotului. Daca vii în Antalya în martie sau aprilie, dimineata poti schia în munti, iar dupa-amiaza poti înota în apele calde ale Mediteranei.
Clima regiunii este tipic mediteraneeana, calda si uscata vara, temperata si ploioasa iarna.
Antalya si împrejurimile sale sunt un important si remarcabil centru turistic de pe Coasta Mediteraneeana.
În anii din urma Golful Antalya, cu o linie de coasta de 200 km, cu golfuri si grote, umplute de apele cristaline ale Marii Mediterane a devenit una dintre cele mai populare statiuni turistice ale Turciei. Câmpurile de pe coasta sunt acoperite de plantatii de bananieri si de livezi de citrice, precum si de paduri de pini si palmieri.
Antalya este de asemenea unul dintre cele mai importante centre de arta si cultura, fiind animata de variate activitati culturale ca: Festivalul de Arta si Film, Festivalul de Bijuterii, etc.
Zona portului ramâne însa, fara îndoiala, cea mai interesanta parte a orasului.

Antalya centrul coastei turcesti a marii Mediterane este pentru cel o vede prima data o minunata surpriza în timp ce calatorul deja îndragostit regaseste aici linistitoarele plaje, umbroasele bulevarduri cu palmieri, bogatia peisajelor care îti taie respiratia.
Antalya îmbina spectaculos muntii cu marea oferind conditii deosebite de practicare a alpinismului. Este locul în care îti doresti sa revii oricând pentru a petrece minunate vacante. Cu atragatoarele ei coaste line, Antalya este principala statiune de vacanta a Mediteranei, un magnific oras situat la altitudinea de 50 m fata de nivelul marii. În centrul orasului Antalya, care se poate lauda cu cel mai mare numar de turisti din Turcia, hotelurile sunt localizate aproape de doua mari plaje: Lara si Konyaalti.
Regiunea Lara este situata acolo unde cazarea poate fi gasita în hoteluri de cinci stele. Si Lara si Konyaalti au plaje întinse deschise publicului. Hotelurile situate lînga plaja îsi privilegiaza oaspetii cu sezlonguri, umbrele, bufet si bar de serviciu.Antalya este un oras modern, unde exista cai de acces si transport cu microbuze, cel mai adesea de la hotel catre centrul orasului si catre plaje pâna la o ora târzie.
În vechiul cartier pitoresc din Kaleici, traversat de stradute înguste si serpuite gasim batrâne case de lemn ,o fascinanta mixtura de trecut si present, vechi si nou, traditional si modern. Daca Antalya poarta un zâmbet de automultumire este pentru ca si-o poate permite, acesta fiind poate cel mai frumos oras al Turciei îndeajuns de încântator pentru a te face sa-ti doresti sa ramâi.

Istorie:
Orasul Antalia a fost fondat în 159 î.hr. de Attalus al doilea, rege al Pergamonului care a dat numele orasului Attaleia dupa numele sau. Desi zguduit serios de invaziile arabe din secolul al VII-lea, a ramas în mâini bizantine pâna la sosirea selgiucizilor în 1206. Era o escala obisnuita pentru cruciati pe drumul lor catre Pamântul Sfânt. În anii 1390, controlul a fost preluat de otomani, pâna ce zona a fost data Italiei în 1919 si dupa trei ani a fost înapoiata Turciei.

Shopping în Antalya:
A merge la cumparaturi în Antalya poate fi o încântare, este mereu fascinant si poate fi chiar educativ. Hainele la moda se pot cumpara foarte ieftin, deoarece Antalya este o sursa ieftina de productie pentru Occident. Este binecunoscuta pielea turceasca, însa îmbracamintea si gentile sunt de o calitate superioara încaltamintei. Se pot cumpara textile, îmbracaminte, covoare, vase de olarit, piese de metal, pietre pretioase si bijuterii toate de diverse categorii si preturi. Pentru antichitati este nevoie de o licenta speciala de export.

Ziua aveti posibilitatea de a profita din plin de soare si mare în hotelul dumneavoastra, iar seara de a vedea orasul Antalya în adierea placuta a brizei. Se pleaca apoi din hotel în jurul orelor 16.00; odata ajunsi în oras va exista timp pentru cumparaturi, un tur panoramic al orasului, se va servi cina într-un restaurant cu specific pescaresc unde se va gasi atât peste din toate cele patru mari ale Turciei cât si mult apreciatele 'meze' (gustari) traditionale si fructe de mare; dupa masa, timp liber în orasul vechi, urmat de întoarcerea la hotel.

Atractii locale:
Elegantul minaret Moscheea Yivli (Minaretul Canelat) – situat în centrul orasului, construit de sultanul Alaeddin Keikubat în secolul 13, a devenit simbolul Antaliei si este cel mai vechi monument selgiucid din oras. Placi de ceramica turcoaz sunt asezate în interiorul minaretului de 8 m, în timp ce bazinul din fata este din marmura. Colegiul Teologic Karatay Medrese situat în Kaleici (orasul vechi, este declarata zona istorica) în aceeasi perioada a secolului 13 reprezinta cel mai frumos exemplu de sculptura în piatra.Doua dintre cele mai importante moschei situate în oras, sunt Moscheea Murat Pasa din secolul 16 remarcabila prin decoratiunea olanelor si Moscheea Tekeli Mehmet din secolul 18. Atractia secolului 19 este Moscheea Iskele cu o minunata taietura în piatra pe patru coloane deasupra unui izvor. Moscheea Kesik Minaret atesta lunga istorie a orasului, care a traversat perioade dificile de la romani la bizantini si otomani. Când, în 130 dhr imperatorul Adrian a vizitat Antalya, o frumoasa poarta flancata de doua turnuri, decorata cu trei arcade cu columne corintiene, a fost construita în oras în onoarea sa. Era considerata singura intrare în oras.

Orologiul Saat Kulesi (Turnul Ceasului) din piata Kalekapisi face parte din batrânul oras fortificat, a fost construit în anul 1244 ca parte integranta în sistemul de aparare a orasului si marcheaza intrarea în vechiul oras.

Parcul din Ataturk si acela din Karaalioglu cu florile exotice multicolore si apa marii din golf, împreuna cu muntii, demonstreaza de ce Antalya se bucura de o asa popularitate. Aqua Park, situat pe coasta estica, în apropiere de Parcul Cultura, ofera posibilitatea de a practica toate sporturile nautice, inclusiv practicarea patinajului. Aqualand Dolphinland ofera un program atractiv prin plaja si distractii pe nenumarate tobogane aflate în incinta parcului de distractii, piscina cu valuri, spectacol de revista, iar în finalul zilei un spectacol inedit cu delfini, doua balene si o foca. Antalya Kaleici Marina este considerata una dintre cele mai minunate zone marine din Turcia cu numeroase magazine de suveniruri, cafenele si restaurante. În acest centru, turistul poate sa gaseasca tot ceea ce îsi doreste.

Muzeul de Arheologie cu izul sau paleolitic arunca o privire fulgeratoare asupra arealelor bogate în istorie. Se afla la 2 km vest de centrul orasului, este un superb muzeu, cu expozitii magnifice si o camera a copiilor cu un sat model unde copiii se pot juca sub supraveghere. Muzeul din Ataturk expune obiecte apartinând fondatorului Republicii Turca(ambele muzee sunt deschise publicului larg în fiecare zi a saptamânii excluzând lunea).
În fiecare an, toamna, se desfasoara în Antalya Festivalul de Film si Arta (Portocala de Aur), care atrage multi participanti si vizitatori si Festivalul International de Film de scurt metraj. Vechiul Teatru din Aspendos cel mai bine conservat din lume este amenajat în aer liber si ofera un impunator scenariu prin traditionalul Festival International de Opera si Balet care se desfasoara în fiecare an (între 10-30 iunie). În fiecare an, în luna septembrie, în prima saptamâna a lunii, luptatorii corp la corp se înfrunta într-un campionat international de lupta. În cartierul Konyaalti, s-a inaugurat în 1996 noul Centru Cultural si Comercial, constructie de sticla în stil piramidal.
Hadrianus Kapisi (Poarta lui Adrian) este o constructie cu trei arcuri din marmura alba construita în onoarea vizitei împaratului Adrian în 130 d.hr.

Galerie poze: