Spania

Spania, situata in vestul Europei, se invecineaza cu Portugalia, Franta, Andora, Gibraltar si Maroc. Are iesire la Marea Mediterana si Oceanul Atlantic. Capitala si cel mai mare oras din Spania este Madrid.

Dansurile flamenco, obiceiurile neobisnuite de corrida, rasfaturi culinare ca si paella sau sangria, muzica latina si cea de opera – prin Carreras si Caballe, picturile lui Pablo Picasso si ale lui Salvador Dali, sau cladirile faimoase ca si Biserica Sagrada Familia (Barcelona),Muzeul Guggenheim (Bilbao)- toate acestea sunt activitati de referinta care ne duc cu gandul la Spania.

Diversitatea geografica poate surprinde turistii care identifica Spania cu plajele si turismul de litoral. In aceasta tara veti gasi de toate, de la campii si vai inverzite, dealuri si munti inzapeziti in nord, la regiuni aproape desertice in sud. In partile de sud si de vest va asteapta plajele cu nisip alb, iar in insulele Canare de origine vulcanica veti gasi plaje cu nisip de culoare neagra. In fiecare an milioane de turisti vin in Spania, tara devenind una dintre cele mai importante destinatii turistice, pe locul trei ca popularitate in Europa
Spania este o destinatie de vacanta pentru perioada verii, iar zonele de costa sunt de asemenea preferate. Temperaturile sunt ridicate vara, insa pe coasta sunt mai moderate datorita vantului si a brizei, iar iernile sunt reci in interior si mai degraba temperate pe costa. Partea insulara a Spaniei reprezinta o adevarata atractie pentru turistii din toate colturile lumii. Printre cele mai populare insule se numara: Ibiza, Tenrife, Costa Brava, Costa del Sol, Mallorca, Costa Blanca.
Clima Spaniei este oceanica in Nord - Vest (cu precipitatii bogate), mediteraneana in Sud si Est (cu veri calde si secetoase, ierni blande si ploioase), continentala uscata in Meseta Central (cu precipitatii scazute si veri calduroase)

Spania este o republica parlamentara cu capitala la Madrid. Se intinde pe o suprafata de 504.782 km/2 si se imparte in 17 regiuni cu 50 de provincii autonome. Are o populatie de 40.2 milioane de locuitori si limba vorbita este limba spaniola pe linga care apar dialecte precum ,catalana,basca si galica.Moneda nationala este euro divizat in 100 centi. Peninsula Iberica are un relief muntos dominat de muntii Pirinei (cu cel mai inalt varf, Pico de Aneto 3404 m). Regiuni inalte sunt si mesetas din regiunea Kastiliei. In sud se intind muntii Sierra Nevada(cu cel mai inalt varf, Mulhacen 3478 m) in vecinatatea carora se aafla si campia Andaluziei in partea de vest. Insulele Baleare(Ibiza,Mallorca,Menorca situate in Marea Mediterana apartin deasemenea Spaniei. Cele mai indepartate insule care apartin tarii sunt Insulele Canare in apropierea Africii(Lanzarote,La Palma,Tenerifa,Fuertaventura,Grand Canaria(cea mai mare insula din acest lant),Gomera,Hierro. In nordul tarii intalnim o clima temperat continentala . Centrul si sudul tarii are un climat foarte secetos cu o vegetatie de stepa.74% din populatie sunt spanioli dupa care urmeaza catalanii cu 17%,galii si bastii cu 6 si 2%.Intre minoritatile tarii cele mai predominante sunt marocanii si englezii.98% din populatie sunt de credinta catolica.

Locatie
Europa de Sud-Est, de încadrare în Golful Gascogne, Marea Mediterana, Oceanul Atlantic de Nord, Muntii Pirineilor si, de sud-vest de Franta

Suprafata
în total: 504,782 sq km
Teren: 499,542 sq km
de apa: 5240 m² km
Nota: exista doua orase autonome - Ceuta si Melilla - si 17 de comunitati autonome, inclusiv Insulele Baleare si Insulele Canare si trei mici posesiuni de-a lungul coastei Marocane - Islas Chafarinas, Penon de Alhucemas, si Penon de Velez de la Gomera

Hotare terestre
în total: 1,917.8 km
frontiera tari: Andora 63.7 km, Franta 623 km, Gibraltar 1.2 km, 1214 km Portugalia, Maroc (Ceuta) 6,3 km, Maroc (Melilla) 9,6 km

Clima
temperata; clara cun veri fierbinti în interior si mai moderata si tulbure a lungul coastei; tulbure cu ierni reci în interior, Partial norosa si rece a lungul coastei

Altitudini extreme
cel mai mic punct: Oceanul Atlantic 0 m
mai înalt punct: Pico de Teide (Tenerife) în Insulele Canare 3718 m

Resurse naturale
carbune, lignit, minereu de fier, cupru, plumb, zinc, uraniu, tungsten, mercur, pirita, carbonat de magneziu, fluorspar, gips, sepiolite, caolin, potasa, hidroenergie, teren arabil

Populatia
40,491,052 iulie 2008 estimatie

Religii
Romano-catolica 94%, alte 6%

Limbi
Spaniola castiliana (oficial) 74%, 17% catalana, galiciana 7%, basca 2%, sunt limbi oficiale de regiune

Nume de tara
forma conventionala lunga: Regatul Spaniei
conventionale scurt formular: Spania
locale de mult timp forma: Reino de España
locale scurt formular: Espana

Guvernul de tip
monarhie parlamentara

Capitala
nume: Madrid
Coordonate geografice: 40 24 N, 3 41 W
diferenta de timp: UTC 1
ora de vara: 1 ora, începe ultima duminica din martie; se termina ultima duminica din octombrie
Nota: Spania este împartit în doua zone de timp, inclusiv Insulele Canare

Subdiviziunile
17 comunitati autonome (comunidades autonomas, singular - COMUNIDAD autonoma) si 2 orase autonome * (ciudades autonomas, singular - Ciudad autonoma); Andalucia, Aragon, Asturias, Insulele Baleare (Insulele Baleare), Ceuta *, Canarias (Insulele Canare), Cantabria, Castilla-La Mancha, Castilla y Leon, Cataluña (Catalunia), Comunidad Valenciana (Valencia comunitare), Extremadura, Galicia, La Rioja, Madrid, Melilla *, Murcia, Navarra, Pais Vasco (Tara Bascilor)
Nota: în orase autonome Ceuta si Melilla plus trei insule mici Islas Chafarinas, Penon de Alhucemas, si Penon de Velez de la Gomera, sunt administrate direct de catre guvernul central spaniol, toate sunt de-a lungul coastei Marocane sunt denumite colectiv Locuri de Suveranitate (Plaza de la Soberania)

Ziua Nationala
Ziua Nationala, 12 octombrie (1492); ani, atunci când Columb a pasit prima data pe continentul American

Conditii de calatorie:
Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Spania.

Intrarea in Spania este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate in curs de valabilitate.

Conditii privind traficul auto.
In Spania, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului.
Functioneaza sistemul prioritatii de dreapta.

Accesul pe autostrazi este permis in baza achitarii taxelor specifice. Plata acestor taxe se face la  punctele special amenajate, plasate la intrarea sau la iesirea de pe autostrada. Costul minim pentru accesul pe autostrada este de 3 euro.
Pe teritoriul Spaniei sunt interzise detinerea si utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor, precum si a aparatelor antiradar. Acestea reprezinta infractiune si se pedepsesc cu aplicarea unei amenzi si a punctelor de penalizare.
Permisul de conducere romanesc este valabil si in Spania.

Regimul animalelor de companie:
Pentru spatiul UE, aveti nevoie de pasaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar si trebuie sa contina informatii despre vaccinarea antirabica.

Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic. Pana in iulie 2011, se accepta, de asemenea, si un tatuaj lizibil.

Galerie poze: